প্রিয় শিক্ষার্থী বন্ধুগণ, প্রীতি ও শুভেচ্ছা নিও। আশা করি ইংরেজি বিষয়ে তোমাদের প্রস্তুতি এগিয়ে চলছে। আজ একটি Seen Comprehension অর্থাৎ পাঠ্য বইয়ে প্রদত্ত Text থেকে যে ধরণের প্রশ্ন থাকতে পারে সেগুলো তুলে ধরা হলো। এতে তোমাদের পরীক্ষা প্রস্তুতি সহজ হবে।
Read the following text and answer the questions:1-4.( নিচের পাঠ্যাংশটি পড় এবং ১ থেকে ৪ নং প্রশ্নের উত্তর দাও)
Sima and Tamal are in the Town Hall Language Club. They come to the club to practise English. They listen to CDs and watch DVDs in English, or speak English with friends. Today there is a new person in the club. He is a young man. He is reading a book about Bangladesh.
Sima : Look, Tamal! Who's that gentleman? Do you know him?
Tamal: Yes, That's Andy Smith. He's working with an NGO here.I met him yesterday at the bookshop. Sima : Maybe we can practise our English with him.
Tamal: Good idea. I'll introduce you to him.Come with me.
1. Answe the following questions (নিচের প্রশ্নগুলোর উত্তর দাও) :
1. Where are Sima and Tamal?
Ans : Sima and Tamal are in the Town Hall Language Club.
2.Why do they come to the club?
Ans : They come to the club to practise English.
3. What do they do in the club?
Ans : They listen to CDs and DVds in English or speak English with friends. 4. Who is reading a book about Bangladesh?
Ans: Andy Smith is reading a book about Bangladesh.
5. How does Mr Andy seem?
Ans: Mr Andy seems young and gentle.
6.What does Mr Andy Smith do?
Ans: Mr Andy Smith is an NGO activist.
7.Where did Tamal meet Mr Andy first?
Ans: Tamal met Mr Andy first at a bookshop.
8.What does NGO stand for?
Ans : NGO stands for Non-government Organisation.
9. What do CD and DVD stand for?
Ans : CD stands for Compact Disc and DVD stands for Digital Vedio Disc or Digital Versatile Disc.
10. Who will introduce Sima to Mr Andy?
Ans: Tamal will introduce Sima to Mr Andy.
2.Write true or false. If false give the correct answer.
a) Sima and Tamal visit Town Hall Language Club.
Ans : True.
b) English language is practiced in English Language Club.
Ans: True.
c) Tamal and Sima listen to Hindi CDs and DVDs.
Ans: False. Correct answer : Tamal and Sima listen to English CDs and DVDs.
d) Mr Andy Smith is an old person.
Ans : Mr Andy Smith is a young person.
e) Mr Andy is reading a book about Bangladesh.
Ans : True.
3. Match words in column A with similar words in column B. ( B কলামে থাকা প্রতিশব্দগুলোর সাথে A কলামের শব্দগুলোর মিল কর)
Column A Column B
a) hall i)organization
b)club ii) large room
c)gentleman iii) goodman
d) practise iv) identify
e) introduce v) exercise
4. Write a short composition about an English Language Club. Write at least five sentences. ( ইংলিশ ল্যাংগুয়েজ ক্লাব সম্পর্কে একটি সংক্ষিপ্ত অনুচ্ছেদ লিখ। অন্ততঃ পাঁচটি বাক্য লিখ)
Ans: English Language Club is an institution for learning English. Members of the club get together here to practise English language. They speak with one another using English. They listen to English CDs and DVDs. Here one can read stories, poems journals etc written in English . An English Language Club is very helpful to the students. We should visit such clubs.
ফখর উদ্দিন মোবারক শাহ,
সহকারী শিক্ষক,
আউলিয়াবাদ কমলা গোসাই সরকারি প্রাথমিক বিদ্যালয়,
মাধবপুর, হবিগঞ্জ।

Comments
Post a Comment